Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

Nieuws

 • thumb 23-08-2012  - Precies drie weken geleden ging het Zomerparkfeest van start. Bij sommigen dreigt het feestje alweer wat weg te zakken in de herinnering, maar gelukkig hebben we de beelden nog!

  Halo Media heeft een te gek nieuw filmpje gemaakt van rocks off! dat dit jaar voor een fantastisch begin van Zomerparkfeest 2012 zorgde. Bekijk het filmpje hieronder.


 • thumb 07-08-2012  - Omroep Venlo was het hele Zomerparkfeest weer aanwezig en maakte een mooi verslag van het festival. Iedere dag een uitzending van bijna een half uur.

  Bekijk de vier uitzendingen terug om nog even herinnerd te worden aan al het moois wat er de afgelopen dagen voorbij is gekomen.

  DAG EEN


  DAG TWEE


  DAG DRIE


  DAG VIER
 • thumb 07-08-2012  - Op uitnodiging van het Zomerparkfeest, verbleef schrijver A.L. Snijders drie dagen lang in afzondering op een bootje op de Maas. Op deze “ark” vroegen we hem een testament voor de mensheid te schrijven.

  Snijders kweet zich van zijn taak en kwam na drie dagen met een tekst op de proppen. Deze heeft hij voorgedragen op zondagavond in het Museum en is hieronder na te lezen.

  Radio 1 was vrijdag op bezoek op de ark van Snijders en interviewde hem. Deze reportage is ook terug te luisteren.
  1997

  Voor mij gaat het in Venlo tussen de treden en de palen. Mijn eerste stappen, vrijdag 3 augustus, gaan van 14 meter 30 centimeter Nieuw Amsterdams Peil naar 11 meter 30, aan de waterkant. Ze staan gebeiteld op de grote stenen treden in de haven. Ik ben onder de indruk, drie meter verschil. Dan loop ik naar de boot waar ik drie dagen op zal wonen, alsof het de Ark is. De verschillen met de Ark van Noach zijn groot, maar er zijn twee belangrijke overeenkomsten: het altijd aanwezige wiegelende water onder mijn voeten en het ontbreken van televisie, de gesel van mijn leven. Ik ben hier met een opdracht, ik zal iets schrijven over de zondvloed, die ons dit jaar zal treffen, als we duistere Indiaanse priesters uit een ver verleden mogen geloven.

  En dat doen we, want we zijn bang, we zijn doodsbang voor het verdwijnen van onze pensioenen, het onbetaalbaar worden van de heilige benzine, de onbetrouwbaarheid van de euro en de grilligheid van het klimaat. We zijn voor alles bang, we zitten in een diepe crisis. De leiding van het Zomerparkfeest houdt de vinger aan de pols, de crisis wordt dit jaar het thema, we gaan ten onder, maar niet allemaal, er moet een sprankje hoop blijven. Dat sprankje ben ik.

  Als alles achter de rug is, de mensheid verzwolgen door de opstandige zeeën, ben ik de enige overlevende, op het kleine scheepje dat in Venlo gebouwd is. Venlo, ontstaan op een plek waar een groep Romeinse soldaten een doorwaadbare plek in de rivier moest bewaken tegen de barbaren, is nu het uitgangspunt van de grote Herstart. En of ik maar even het Testament voor de mensheid wil schrijven. Dat is geen gemakkelijke opdracht, want ik ben weliswaar een modieuze pessimist, maar dat is toch meer voor huiselijk gebruik, voor de mensheid moet ik toch een andere toon aanslaan.

  Terwijl ik rondloop langs de haven ontdek ik de bordjes hoog aan een van de palen. Ze vermelden de rampzalige waterhoogten die de rivier ooit heeft gehaald. 18 meter 45 centimeter is voorlopig de hoogste, in februari 1995. Ik realiseer me dat het grapje met de Ark wel degelijk wortels heeft, hier wonen mensen die meer dan natte voeten hebben gehad. Ik ga op de brug over de haven staan en stel me de enorme watervlakte voor bij 18 meter 45. Ik ga zelfs even op de grond liggen om te constateren dat de hele brug onder water verdwijnt bij de hoogte van 1995. De brug is nieuw en geeft 's avonds via geraffineerde techniek een lichtshow waar ik nu al twee avonden naar gekeken heb. Dat gaat verloren als het water stijgt, dat spijt me bij voorbaat. Vanaf nu zal ik de waterhoogten van de Maas bij Venlo als een betrokkene volgen. En ik besluit meteen de crisis af te blazen, ik schrap de sombere passages in het Testament.

  Toen ik vrijdagochtend mijn huis verliet, was het laatste wat ik deed de krant uit de bus pakken. Die krant, de Volkskrant van vrijdag, helpt me op zondag. Peter de Waard schrijft een artikel over de crisis. Kop: Hoe slecht was het eigenlijk in 1997? Dit naar aanleiding van de berichten dat de koopkracht van de Nederlanders is teruggezakt naar die van 1997. Hij legt uit dat dat een goed jaar was, de mensen waren tevreden, Marco Borsato en de Spice Girls vierden triomfen, en de zomer was ook schitterend. Dit is de toon die me bevalt. John Lipsky, een New Age-econoom van wie ik nog nooit gehoord heb, blijkt afscheid te hebben genomen van de conjunctuurcycli (na zeven goede jaren komen zeven slechte) en de Dow Jones gaat tussen februari en juli van 7000 naar 8000 punten. Maar verreweg het belangrijkste feit dat in dit artikel wordt genoemd, betreft een miljard mensen in China, India en andere opkomende landen. Dat is het aantal dat sinds 1997 uit de armoede is gekomen. Dat lijkt me zeer goed nieuws. De zondvloed is net als de crisis een product van de verbeelding, daar heb je schrijvers voor nodig die wel een paar dagen op een bootje in een jachthaven willen zitten, maar als je aarzelt bij de aankoop van een nieuw bankstel kun je beter Peter de Waard lezen, die zijn stuk besluit met een beroemde dichtregel: 'Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest'.

  A.L. Snijders


 • thumb 07-08-2012  - De dagen na het Zomerparkfeest staan in het teken van nagenieten. Van foto's en filmpjes en van de verhalen. Gisteren schreef stadsdichter Herman Verweij een gedicht over ons festival.

  Het gedicht stond in Dagblad de Limburger gisteren. Voor wie het gemist heeft, hieronder alsnog:

  Zomerparkfeest

  Ik zag een regenboog nog nooit zo mooi
  de stad omarmen als een teken, een verbond.
  Hij sloeg een brug van noord naar zuid en
  alle mensen keken. Voor een zondvloed niet
  gevreesd ondanks de hinder van een zomer regen.

  Maar in de stad hielden de geruchten aan,
  zelfs de subsidiekraan ging dicht. Een klap
  in het gezicht al die sjouwers, bouwers
  van het grote zomerfeest. Een ark in het park
  verrees en deinde op de golven van muziek.

  In de geschiedenis uniek, hier liep de Venlose
  Vierdaagse binnen. Uit alle hoeken stoomde
  Circus Treurdier op, een zeemanslied weerklonk.
  Het dek schitterde in zonnegloed. In een duur-
  zaam pak gehesen, zag Noach het tevreden aan,

  nam een slok van het gerstenat, dacht opeens
  aan Ararat. Aan de duif die aanvloog met fris
  groen. Als hij het ooit mocht overdoen,
  dan hier! Met de sjouwers en de bouwers
  van dit cultureel festijn als eregast. Blaudzun mag

  ook mee en iedereen met een knipperend
  vriendenhart verdient een plek. Dat geldt zeker
  niet voor die gemeentevrek. Nadat de megafoon
  het vertreksein heeft geblazen, is er bijna gedonder
  in de glazen als de ark rakelings glipt langs de Romer-

  toren, die tot de navel water maakt; de Wachters
  op de brug zijn dan al kopje onder...
  Zo dagdroomt Noach in het kraaiennest, terwijl
  een regenboog de stad omarmt. Voor een zond-
  vloed niet gevreesd na zo’n stralend zomerfeest.
  HERMAN VERWEIJ


 • thumb 07-08-2012  - Een recordaantal van 90.522 bezoekers is in vier dagen Zomerparkfeest onze poorten gepasseerd. Zondag was de drukste dag, met in meer dan 30.000 bezoekers.

  Tijdens het optreden van Tommy Ebben en tijdens het concert van Rowwen Hèze was het zelfs zo druk dat de poorten een paar uur dicht moesten. In totaal waren er toen ongeveer 14.500 bezoekers tegelijk in het park.

  Het Zomerparkfeest maakt gebruik van een zelf ontwikkeld tellersysteem dat precies meet hoeveel bezoekers onze poorten passeren om binnen te komen én naar buiten te gaan. Waar op andere evenementen grof geschat wordt, kunnen wij altijd exact zien hoeveel mensen er tegelijk in het park zijn.
 • thumb 06-08-2012  - Het Zomerparkfeest 2012 zit er weer op... Graag bedanken we alle bezoekers, artiesten en vooral alle vrijwilligers die ons geholpen hebben om dit fantastische feest neer te zetten voor iedereen. Volgend jaar komen we terug met een nieuwe editie van het Zomerparkfeest. Tot dan, bedankt en tot volgend jaar!
 • thumb 05-08-2012  - Ook dit jaar is Joy van der Koelen van AerialCam.nl met een hoogtestatief én een heuse camera-helikopter op het terrein om foto’s te maken. Dat geeft fantastische foto’s. Kijk hier alvast naar een aantal beelden met het hoogtestatief van gisteravond en vanuit de helikopter tijdens het concert van Rowwen Hèze!
 • thumb 04-08-2012  - Het duurt nog anderhalve week, maar op 17 augustus komt Rowwen Hèze met een nieuw album: Geal. Wie het nieuwe album morgen reserveert bij de stand van Sounds op het Zomerparkfeest, krijgt alvast een gesigneerde single en een gele geluksknikker. Helemaal gratis!

  Op de single staat de titelsong ‘Geal’ (deze singles zijn niet te koop!). Er zijn slechts 500 exemplaren, dus zorg dat je op tijd bent! Je bent dan één van de eersten die deze single heeft, want hij is nog niet eens als download beschikbaar.

  Geal is het eerste nieuwe studioalbum in zes jaar tijd. Het is het 17e album van de band. Rowwen Hèze speelt morgen om 17.45 op het hoofdpodium. De show wordt aangeboden aan de stad door het jarige Antares.
 • thumb 03-08-2012  - Het volledige programma van het Zomerparkfeest is ook in het Engels beschikbaar. Kijk op onze site bovenin op Engels voor een link naar het programma. Bij de infostand liggen ook uitgeprinte programma’s in het Engels.
 • thumb 03-08-2012  - Sinds dit jaar beschikt het Zomerparkfeest over een heuse lounge-hoek op het terrein. De zeecontainer die sommigen wellicht nog kennen van het Venlose stadsstrand vormt de bar.

  Verder zijn er heerlijke bankjes om even rustig uit te blazen na het dansen. In de loungehoek kun je bovendien witbier, rosébier en Jillz drinken.
Word vriend!